Beşinci Hastalık: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Parvovirüs B19'un neden olduğu beşinci hastalık, özellikle çocuklarda görülen bir viral hastalıktır. Hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi alın.

Beşinci Hastalık: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Beşinci hastalık, parvovirüs B19 isimli DNA virüsünün yol açtığı, özellikle 5-15 yaş aralığındaki çocukların yanaklarında parlak kırmızı döküntülere neden olan ve bu sebeple "tokatlanmış yanak sendromu" adıyla da bilinen viral bir hastalıktır. Kış sonu ve ilkbahar başlarında daha sık görülen bu hastalığın en tipik belirtisi, tokatlanmış yanak görüntüsü veren parlak kırmızı döküntüdür. Bu enfeksiyona yakalanan bir kişi, yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak çeşitli semptomlar gösterebilir. Beşinci hastalık, çocuklarda sık görülen deri döküntüsü hastalıklarından beşinci sırada yer aldığı için bu adla anılmaktadır.

Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci hastalık, parvovirüs B19'un neden olduğu, özellikle çocuklarda yanaklarda tokat izine benzer bir kızarıklık oluşmasına neden olan bir DNA virüsüdür. Bulaşıcı olan bu hastalık, genellikle hiç semptom göstermeden veya çok hafif semptomlarla kendini gösterir.

İnsanlarda bulunan parvovirüs, köpeklerde ve kedilerde bulunan aynı isimli virüsten farklı olarak sadece insanları etkiler. Oluşan enfeksiyon, hücrelerin üretiminin geçici olarak durmasına neden olabilir.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Belirtileri Nelerdir?

Parvovirüs ‌B19, yani beşinci hastalığın belirtileri arasında yanaklarda tokat izine benzer parlak kırmızı döküntü, ateş, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk hissi ve lenf bezlerinde şişlik bulunur. Gripal enfeksiyon belirtileri gösteren parvovirüs B19, enfeksiyondan bir hafta sonra kan dolaşımına girer. Virüs bulaşmasından 10 gün sonra ise hemoglobin düşüklüğü yaşanabilir.

Çocuklarda beşinci hastalık belirtileri şunlardır:

  • Yanaklarda tokat izine benzer kırmızı döküntü
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Mide problemleri
  • Burun akıntısı

Virüs bulaştıktan birkaç gün sonra çocukların yüzünde kırmızı döküntüler ve yanaklarda belirgin kırmızı bir görüntü oluşur. Bu kırmızı döküntüler kollara, gövdeye, uyluklara ve kalçalara yayılabilir. Döküntüler pembe, hafif kabarık bir görünüme sahiptir.

Yetişkinlerde beşinci hastalık belirtileri ise şunlardır:

Yetişkinlerde parvovirüs B19 belirtileri, çocuklardaki gibi yanak döküntüsü şeklinde görülmez. Bunun yerine, yetişkinlerde eklem ağrıları yaşanır. Özellikle eller, bilekler, diz ve ayak bileklerinde eklem ağrıları meydana gelir.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Neden Olur?

Beşinci hastalık, parvovirüs B19 virüsünün vücuda girmesiyle meydana gelen viral bir hastalıktır. Virüs, enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya bir yüzeye temas ettiğinde damlacıklar yoluyla yayılır.

Parvovirüs enfeksiyonu, özellikle kış ve bahar aylarında salgınlar sırasında ilkokul çağındaki çocuklarda yaygındır. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar, kişiden kişiye nefes alma, öksürme ve tükürük yoluyla yayılır. Ayrıca, yakın temas ve el ele temas yoluyla da bulaşabilir.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman doktor, fiziki muayene sırasında kişinin yaşadığı belirtileri ve kullandığı ilaçları dikkate alarak teşhis koyabilir. Parvovirüs B19 virüsünden şüphelenildiğinde, komplikasyon açısından yüksek risk taşıyan kişilerde kan testi istenebilir. Geçmişte parvovirüs B19 olduğu düşünüldüğünde, kandaki antikorlar kontrol edilebilir. Hamilelik durumunda, uzman doktor bebeğin kontrolü için ultrason önerebilir.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parvovirüs B19, grip gibi kendi kendini sınırlayarak ortadan kalkabilir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olan çocuk ve yetişkinlerde tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Beşinci hastalık tedavisi için önerilebilecek yöntemler şunlardır:

  • Baş ağrısı ve ateşi hafifletmek için ağrı kesici kullanın.
  • Eklem ağrısı ve şişlik için steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar alın.
  • Bol miktarda sıvı tüketin ve dinlenin.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nasıl Bulaşır?

Parvovirüs ‌B19 virüsü, kişiden kişiye solunum veya damlacık yoluyla bulaşır. Öksürme, hapşırma gibi etkenlerle yayılan virüs, 10 gün sonra ateş ve halsizlik belirtileri gösterir. Daha sonra ise çocuklarda döküntü ve kızarıklık olarak kendini belli eder.