Lejyoner Hastalığı (Klima Hastalığı) Nedir?
Lejyoner Hastalığı, yaz aylarında klima kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu yazıda, Lejyoner hastalığının belirtileri, tedavisi ve klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte bazı kişilerde ateş, halsizlik ve kas ağrıları gibi grip belirtileri görülebiliyor. Yaz gribi olarak bilinen ve grip benzeri semptomlar gösteren "Lejyoner Hastalığı", aslında kış mevsiminde görülen gripten oldukça farklı bir hastalıktır. Aynı zamanda "Klima hastalığı" olarak da adlandırılan Lejyoner hastalığı; ateş, halsizlik, kas ağrıları gibi belirtilerle başlayıp, ilerleyen süreçte öksürük, balgam çıkarma ve derin nefes alma ihtiyacı gibi semptomlarla kendini gösterir ve kış gribinden farklı bir tedavi gerektirir.
Yavaş Yavaş Hasta Ediyor
Yaz aylarında havaların sıcaklığı arttıkça, soğuk algınlığı ve grip benzeri belirtilerle karşılaşılabilir. Ancak halk arasında "yaz gribi" olarak bilinen durum, kışın görülen gripten farklıdır. Yaz gribinin gerçek adı "Lejyoner hastalığı" ya da "Klima hastalığı"dır. Grip ile benzer semptomlar gösterse de bu hastalığa sebep olan mikroorganizmalar farklıdır. Bu hastalık kişiden kişiye bulaşmaz; su tesisatları, soğutma kuleleri ve havalandırma sistemlerinde çoğalan mikropların solunması ya da bu su damlacıklarının istemsiz olarak solunum yollarına kaçmasıyla ortaya çıkar. Hastalık, günler içinde kişinin yavaş yavaş hasta olmasına yol açar.
Lejyoner Hastalığının Belirtileri
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Titreme
- 40°C veya daha yüksek olabilen ateş
- İlerleyen günlerde;
- Mukus ve bazen kan getirebilen öksürük
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar
- Zihinsel bulanıklık
Kış Gribinde Kullanılan İlaçlar Etkili Olmuyor
Lejyoner Hastalığının tedavisinde, daha önce kış gribi ya da soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar etkili olmaz. Bu hastalık için mutlaka bir kulak burun boğaz veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve doktorun önerdiği tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca, bu hastalığa yakalanmamak için bazı önlemler alınabilir. Klimanın ve havalandırma sistemlerinin düzenli bakımının yapılması, periyodik filtre değişimlerinin zamanında yapılması; havuzların bakım, temizlik ve ilaçlama işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gibi önlemler alınabilir.
Doğru Klima Kullanımı
Yazın klima kullanımı, sağlığı korumak için minimum düzeyde tutulmalıdır. Eğer klima kullanılması gerekiyorsa, klima sık sık kapatılmalı ve yeniden açılmalıdır. Ayrıca, klimanın birkaç saat boyunca hafif ama kesintisiz çalıştırılması, sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi, ideal serinliğin elde edilmesi için ayarların dikkatle yapılması, bakım ve filtre değişimlerinin düzenli olarak yapılması önemlidir. Uyumadan önce odanın pencere ile havalandırılması, klima ile serinletilmesinden daha sağlıklıdır.
Yaz Gribinden Korunmak İçin Klima Kullanımına Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Gün boyunca yaklaşık her saat bir bardak su içilmelidir.
- Klima, 22 - 23 derece civarında bir sıcaklıkta tutulmalıdır.
- Soğuk hava çıkış hızı en düşük seviyede olmalıdır.
- Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı ve sabit kalmalıdır.
- Klima, uyuyan kişilerin üzerine doğrudan yönelmemelidir.
- Hem pencere hem klima açıkken uyumak doğru değildir.
- Üşüme hissiyle uyanıldığında, klima kapatılmamalı, sıcaklık ayarı 3 - 4 derece artırılmalıdır.